Blog
02.05.2018

Girje (eng. kettlebell) su utezi za trening u obliku kugle sa drškom napravljena od lijevanog željeza. Godinama se koristila osnovno sredstvo na kondicionim treninzima ruske vojske, pa je mnogi zovu rusko zvono.


Girje (eng. kettlebell) su utezi za trening u obliku kugle sa drškom napravljena od lijevanog željeza. Godinama se koristila kao osnovno sredstvo na kondicionim treninzima ruske vojske, pa je mnogi zovu rusko zvono. Sve više se popularizira korištenje girji zbog rezultata koje pokazuje njihova upotreba.
 
Koriste se u sportu unutar kondicijske pripreme, Crossfit programu, Hard Body programu kao i sa rekreativcima koji žele poboljšati funkcionalne sposobnosti, vlastitu snagu i izgled. Prednosti treninga sa girjama: podlaktice su više opterećene zbog načina i oblika drške, dodatno se uključuju stabilizatori zbog toga što se mora održavati kontrola, dobar utjecaj na poboljšanje koordinacije zbog kompleksnosti kretanja koje se izvode, mogućnost poboljšanja ekplozivne snage, te izdržljivosti, dobar transfer na sportsku izvedbu, zanimljivo za vježbače (pogotovo rekreativce).
Copyright ® IVABO d.o.o. Sarajevo - All rights reserved

design and development by DWS | 2018